II. visegrádi konferencia

2012. június 13. és 16-a között a 2. Visegrádi Konferencián vettek részt a Kémiai Informatika Tanszék munkatársai, melyet közösen rendezett a Szegedi Tudományegyetem, a pozsonyi Comenius Egyetem, a krakkói Jegellonian Egyetem és a České Budějovicében található South Bohemia Egyetem. A közös munka 2009-ben kezdődött, amikor Nove Hrady-ban, Csehországban tartottak egy „mini szimpóziumot” a biológiai rendszerekben létrejövő kölcsönhatások számításáról. A következő évben hasonló szimpóziumot szerveztek Szegeden. 2011-ben szintén Nove Hrady szolgált az 1. Visegrádi Szerkezeti Rendszerbiológia Konferencia helyszínéül. Idén Gyöngyöstarjánban rendezték a 2. Visegrádi Konferenciát, melynek egyik fő témája a különböző számítási módszerek használata volt a biológiailag releváns makromolekulák tanulmányozásában a kvantumszámításoktól kezdve az atomisztikus modelleken át a biológiai rendszerek coarse-grain molekuláris dinamikájáig. A másik fő téma a kísérleti technikákra fókuszált, elsősorban a spektroszkópikus módszerekre melyek kiegészítik a szimulációkat vagy hitelesítik azok használatát. A négy visegrádi ország (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) tudósain kívül Nagy-Britanniából, Dániából, Ausztriából, Németországból, Svédországból és Szerbiából is érkeztek kutatók.

Az előadásokon és a poszter bemutatókon túl a résztvevőknek lehetősége nyílt kevésbé hivatalos formában is a tudományos beszélgetésre, mellyel megalapozhatták az esetleges jövőbeni kutatói együttműködéseket.

Eltérés volt az előző évekhez képest az a törekvés, hogy a résztvevő hallgatók minél nagyobb teret kapjanak a kutatásaik bemutatásához rövid előadásokon, poszter bemutatókon és a tapasztaltabb tudósokkal folytatott beszélgetéseken keresztül.

Az előadások után a külföldiek bepillantást nyerhettek Magyarország turisztikai látnivalóiba és gasztronómiájába. A programot mátrai borokkal való ismerkedés és a Világörökség részét képző Hollókőre tett látogatás színesítette.

 

 

Hollókő